SLUČAJ: MALA CENTRALA “POD GRADOM”

AUTORSKO DELO NA SPOMENIKU KULTURE?

Mala hidrocentrala „Pod gradom“ smatra se za jedan od najbitnijih i najlepših simbola Grada Užica.

Nakon druge revitalizacije urađene od strane EPS-a, ostala je samo to: Simbol. Do pre par godina sa stalnom mogućnošću muzejske posete i istovremeno praveći struju, sada niti je više muzej, niti hidrocentrala. Ambijentalna celina izmenjena do neprepoznatljivosti. Novi betonski ispust još uvek nema funkciju. Vodopad je samo zjapeći procep u stenama. Drveće ispred kompeksa posečeno. Visoki nasip od krupnog kamenja koji je suzio rečni tok na polovinu pređašnjeg, nema izgleda da bude saniran. Kapija zatvorena za posetioce. Kapija je, naime, zatvorena i za kustose.

Uprkos prvobitnim uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, zdanje i eksterijer promenjeni su u potpunosti. Još gore, izgubljene su sve pređašnje funkcije: edukacija, ekonomija i lepota. Jedino što je ispoštovano je sama adaptacija nove mašinske zgrade, ali na uštrb svega ostalog.

Mala centrala nije bila u vlasništvu Grada, ali Grad nijednom nije ukazao na svakodnevno vidljive propuste: seču stabala, zamućenje vode, radove koji nepovratno menjaju lični opis spomenika. Gradski čelnici čak su, u jednom nezvaničnom otvorenom nastupu na mreži, tvrdili da imaju EPS-ovo obećanje (što nije potvrđeno prisustvom odgovarajuće dokumentacije) da će svi elementi ostati nepromenjeni a vodopad netaknut. Svaki pokušaj da se ukaže na nepravilnosti bivao je prigušen.

Gradska uprava za urbanizam, kao usmeni odgovor na traženje uvida u urbanistički projekat izjavila je da je: „Urbanistički projekat u ovom slučaju autorsko delo te kao takav ne može biti izložen na uvid“. Autorski projekat na spomeniku kulture od velikog značaja? Na taj način revitalizacija u teoriji postane dekonstrukcija u praksi. Istovremeno, idejno rešenje bilo je dostupno na sajtu Ministarstva ekologije. Lokalna samouprava je, čini se, bila upućenija.

Hidrocentrala „Pod Gradom“ se, ironično, u svom prethodnom sjaju i lepoti, nalazi na većini slika koje je Grad Užice poklanjao stranim gostima. Zamislite nekog Kineza, ili Rusa, kako sa mentalnom slikom ulja na platnu dolaze pred sadašnje stanje. Kao kad bi Srbin sa mentalnom slikom Ajfelove kule otišao u Pariz a tamo zatekao, recimo, odžak Cvete Dabić, i to sveže srušen.

 

Mala centrala „Pod Gradom“: puštena u rad 1900.

EPS: formiran 1991.

Grad Užice: dobio status grada 2008.

 

Tijana Jevtić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *