JAVNE KONSULTACIJE O ZAŠTITI KLISURE ĐETINJE U PONEDELJAK 27.12.

Gradonačelnici Užica dr Jeleni Raković Radivojević, 20. septembra 2021. godine uputili smo dopis sa zahtevom da se sprovede javna rasprava i postupak revizije predloga odluke o proglašenju predela izuzetnih odlika “Klisura Đetinje”. Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Užice je predlog ove Odluke dostavilo Ministarstvu za zaštitu životne sredine u julu 2021. godine, i time započelo proceduru usvajanja ove odluke. Izrada predloga ove odluke nalazi se u proceduri od 2. juna 2016. godine, kada je postupak zaštite klisure Đetinje zvanično  pokrenut, odnosno kada je Ministarstvo zaštite životne sredine o tome obavestilo javnost Srbije.

Iako se u svim izveštajima o stanju životne sredine grada Užice od 2016. do 2020. godine navodi da je u vezi predloga akta o zaštiti klisure obavljen javni uvid i sprovedena javna rasprava, o tome ne postoji ni jedan javno dostupan dokument. Imajući u vidu da se usvajanje odlaže duže od pet godina, dovodi se u pitanje kvalitet ovog akta i poništava se efekat sprovedene javne rasprave. U ovom periodu došlo je do značajne promene u okolnostima koje dovode u pitanje implementaciju rešenja predviđenih ovom odlukom. U međuvremenu je u lokalnom parlamentu usvojena Odluka o zabrani izgradnje malih hidro-elektrana na teritoriji grada Užice, javnost u Srbiji se snažno usprotivila izgradnji ovih energetskih objekata, a Ministarstvo zaštite životne sredine usvojilo je izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode kojima se izgradnja MHE u zaštićenim područjima zabranjuje.

Građanska čitaonica “Libergraf” je u periodu od 03. do 08. decembra sprovela akciju prikupljanja potpisa podrške građana inicijativi za sprovođenje javne rasprave i postupka revizije odluke o proglašenju predela izuzetnih odlika “Klisura Đetinje”. Za samo šest dana našu inicijativu je podržalo 1.276 građana što višestruko premašuje zakonom propisan broj potpisa građana sa biračkim pravom koji treba da podrže predlog za sprovođenja javne rasprave po bilo kom pitanju.

Imajući u vidu da je od zahteva koji smo uputili gradonačelnici proteklo tri meseca, a da nadležna gradska uprava nije započela postupak revizije predloga odluke, niti je pokrenula proces konsultacija sa građanima, Libergraf će u ponedeljak 27.12.2021. godine u svečanoj sali Gradske kuće organizovati javne konsultacije sa građanima i predstavnicima lokalne samouprave o reviziji predloga odluke o zaštiti klisure Đetinje. Konsultacije će se zbog epidemiološke situacije održati u tri termina (13:00, 14:30 i 16:00 sati) sa ograničenim brojem učesnika.

Svako zainteresovano lice se može prijaviti za učešće tako što će popuniti prijavni formulara za jedan od tri dostupna termina.

TERMIN U 13:00 https://forms.gle/ktqtfED77eMXLvCV7

TERMIN U 14:30 https://forms.gle/BiT9NFTmT8hP35xCA

TERMIN U 16:00 https://forms.gle/RBqDyY7eay3CV6Up6

Celokupnu dokumentaciju u vezi sa postupkom proglašenja PIO “Klisura Đetinje” možete pronaći na sledećem linku https://drive.google.com/drive/folders/1TZBZfgyTSLtsW-d968eHsOUm-5xfPp4j?usp=sharing

„Projekat “Aktivno učešće građana Užica u zaštiti, uređenju i održivom korišćenju sliva akumulacije “Vrutci” i klisure reke Đetinje” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije, Fondacije Fridrih Ebert i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorna Građanaska čitaonica “Libergraf“”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *