Užičkom vodovodu neophodna detaljna rekonstrukcija – gubici na vodovodnoj mreži premašuju 50 procenata prerađene vode

Zbog gubitaka na vodovodnoj mreži, Užice godišnje izgubi 54 odsto vode iz sistema za vodosnabdevanje, navode u JKP “Vodovod” u tom gradu i ističu da se gubici mogu smanjiti jedino kroz temeljnu rekonstrucija vodovodne mreže.

Javno komunalno preduzeće Vodovod u Užicu u svom odgovoru nevladinoj organizaciji Libergraf, navodi da upravlja sa 420 kilometara vodovodne mreže, kao i da se visinske razlike tačaka vodosnabdevanja u gradu kreću u rasponu od 450 metara.

Dodaje se da smu mnogi cevovodi su u lošem stanju, kao i da su pojedine cevi užičkog vodovoda u upotrebi još od 1938. godine.

Ukupan gubitak vode iznosi 54 odsto, s tim što se 9 odsto te količine namenski troši na održavanje postrojenja i vodovodne infrastrukture (pranje filtera, odmuljavanje, pranje objekata i ispiranje mreže).

Ostalih 45 odsto su gubici izazvani kvarovima na unutrašnjim instalacijama korisnika, krađom vode koja se dešava naročito u letnjim mesecima, sitnim procurivanjima na vodovodnoj mreži i drugim faktorima.

“Mišljenja smo da se bez značajnih temeljnih rekonstrukcija vodovodne mreže ne mogu značajnije smanjiti gubici. Gubici vode na vodovodnoj mreži, kao i prikupljanje, kanalisanje i prerada otpadnih voda predstavljaju ubedljivo najveći kominalni problem kako grada tako i cele države”, navode u Vodovodu.

Dodaju da decenijama unazad nije bilo ulaganja u vodovodnu infrastrukturu, što  potvrđuju cevovovdi stari preko 80 godina.

“Ako kažemo da još uvek postoji deo cevodovoda iz 1938. godine, da postoje ciglom zidani kolektori i slivnici još iz Turskog vremena, a koji su u kakvoj-takvoj funkciji, divlji, neucrtani, nedefinisani, ako kažemo da se najviše sredstava ulaže u širenje vodovodne mreže, a najmanje u zamenu dotrajalih azbestnih cevi, jasno je sa kakvim se problemima suočavamo” navodi se u odgovoru Vodovoda.

Dodaje se da je od ukupnih prihoda za usluge Vodovod Užice u prvih šest meseci 2021. godine imao 174,96 milion dinara.

Čedomir Savković

„Projekat “Aktivno učešće građana Užica u zaštiti, uređenju i održivom korišćenju sliva akumulacije “Vrutci” i klisure reke Đetinje” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije, Fondacije Fridrih Ebert i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorna Građanaska čitaonica “Libergraf“”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *