Užičanima uskraćena ustavna prava, Đetinja bez prave zaštite

Grad Užice opstruira sprovođenje građanske inicijative

Užice, 21. februar 2024. – Građanska čitaonica “Libergraf” iz Užica se 29. decembra 2023. godine obratila Skupštini grada Užica sa predlogom za sprovođenje narodne inicijative građana. Povod za pokretanje ove procedure je usvajanje sporne Odluke o proglašenju predela izuzetnih odlika “Klisura Đetinje”, u koju su nakon sprovedene javne rasprave i utvrđenog teksta dodati delovi koji obesmišljavaju zaštitu ovog prirodnog dobra. Grad Užice trenutno onemogućava sprovođenje građanske inicijative u zakonskom roku, pod izgovorom da pribavljaju mišljenja nenadležnih, Ministarstva javne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva zaštite životne sredine.

Grad Užice je nakon usaglašavanja teksta ove Odluke, a mimo procedure uvažio mišljenje koje je neformalno dostavilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Sporno je što izmenjen tekst Odluke nije prošao zakonsku proceduru i bio na javnoj raspravi gde bi građani mogli da iznesu svoje primedbe.

Udruženje Libergraf koje je učestvovalo u celokupnom postupku javnih konsultacija ovo smatra kršenjem prava građana na učešće u donošenju odluka i obmanjivanjem javnosti zbog čega se i odlučilo na pokretanje građanske inicijative. Kroz ovaj mehanizam Libergraf je želeo da vrati građane u odlučivanje i utiče na sporne delove Odluke koji su izmenjeni na netransparentan način i na štetu zaštićenog područja.

“Trenutno se suočavamo sa činjenicom da gradske vlasti Užica uskraćuju svojim građanima prava koja im garantuje Ustav. Ovakvo postupanje lokalne vlasti predstavlja još jednu manipulaciju koja za cilj ima odugovlačenje postupka zaštite klisure Đetinje. Na to ukazuje i podatak da Turistička organizacija Užica, koja je ovom Odlukom određena kao upravljač zaštićenim područjem, nije preduzela ni jednu radnju kako bi ispunila preuzete obaveze”, kaže Vladan Sinđić iz Libergrafa i dodaje: “Lokalna vlast dosledno obesmišljava učešće građana u odlučivanju na šta Libergraf neće ostati nem”.

U Libergrafu kažu da ne odustaju od odbrane javnog interesa i  prava građana da odlučuju o zaštiti prirodnih dobara. Oni tvrde da je traženje mišljenja od nenadležnih ministarstava taktika kojom se troši vreme radi odlaganja odluke, zato će se okrenuti dugim formalnim i neformalnim oblicima građanskog organizovanja kako bi uticali da se sporna Odluka izmeni, a klisura Đetinje zaštiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *